Trosor

Snygga Trosor

Snygga Trosor

Trosor som vi känner dem är ett plagg som inte har särskilt lång historia. Det som tidigare kallades för underkläder hade långa ben och en öppen gren, underlivet var alltså bart. Detta var inget som hade att göra med välstånd eller vad man hade råd med för kläder, man ansåg att det var mest hygieniskt på detta sätt. Så här var det fram till en liten bit in på 1900-talet. Det var först då trosor med avsikt att skyla underlivet kom fram och benen krympte på plaggen.  Benen på trosorna började krympa och trosor av ”modernt” stuk började synas på 1920-talet, detta då klänningar och kjolar började krympa och man ville inte visa upp ”de onämnbara” för allmän beskådan. Trosor är för det mesta tillverkade av bomull och är vadderade i grenen. Det finns ett otal olika modeller av trosor.

Stringtrosor

trosor som helt saknar ben. Trosorna saknar också tyg som döljer bärarens skinkor. Trosorna används bl.a. för att det inte ska gå att urskilja någon troskant när tighta byxor bärs. Istället för ett bakstycke sitter trosan ihop genom ett band som går mellan skinkorna. Därav namnet, engelskans sting, sträng. Första stringtrosan uppkom på 1930-talet, men det var först på 1990-talet den slog igenom på riktigt. Det var först då modet med tighta byxor slog igenom så det gick att motivera stringtrosans funktion. Tidigare ansågs de alltför vulgära och utelämnande. De förknippades med striptease och sexindustrin. Idag är det inte alls på det sättet, mer än hälften av trosorna som säljs är någon typ av stringtrosa. Det finns ett flertal modeller av stringtrosor, G-string är en trosa där bak och framstycke sitter ihop med band som går längs med höften, bak sitter en tygbit som banden fästs i. V-string liknar G-stringen i mångt och mycket, med undantaget att den inte har någon tygbit bak som binder samman banden. T-string går i en bågform över höft och skinkor, sammanknutspunkten sitter precis vid skinkskårans start. C-string saknar helt band som går runt kroppen, den sitter fast genom att klämmas fast mellan skinkorna och blygdbenet. C-stringen täcker bara det väsentligaste och används för att förhindra troskanter även vid höfterna.

Boxertrosor

Detta är trosor med lite längre ben. Benen är inte så långa som på de tidiga underkläderna men de sträcker sig ner någon decimeter på låret. I överkant slutar de någon centimeter över höften.

Hipstertrosor

trosorna är ganska låga i överkant, de precis vid höften. I underkant har de lite extra längd på benen, benen slutar precis vid grenen och de får formen av en rektangel.

Hotpants

Började synas på 1970-talet. De är väldigt lågt skurna i överkant och benen är korta. Så korta att delar av skinkorna lämnas bara.

Tangatrosor

Ser mycket ut som vanliga byxor, men kriteriet för att kallas tangatrosor är att sidobanden som binder samman bak- och framdelen endast består av ett smalt band. Trosor i övrigt har både bak- och framdel som täcker mer hud än stringtrosan.

Trosgördel

Trosa som är hög till och med en hård resår, med avsikt att hålla in magen.

Byxgördel

Liknande trosgördeln men byxgördeln sträcker sig även en bit ner på låren och formar dessa.