Tröjor

Stickade tröjor är varma och tjocka.

Stickad tröja

Tröjor är ett typ av klädesplagg vars avsikt är att skydda våra överkroppar. Tröjor som vi ser dem har använts i alla tider då kläder, i modern tappning, har använts. Dvs. Under tiden då det faktiskt har legat något hantverk bakom att ta fram kläderna, inte bara någonting draperat runt sig. Tröjorna som använts har burits av bägge könen och det har aldrig varit något tabubelagt över att kvinnor bar dem, som det var med byxor. Tröjor kommer i många varianter och former, en del med långa armar andra med korta.

T-shirt

den klassiska ”t-tröjan” har fått sitt namn efter sitt utseende. Tröjan har korta ärmar och utlagd ser den ut som ett T. T-tröjan tros ha sitt ursprung som undertröja, vilket den fortfarande ofta används som, i den Amerikanska armén under första världskriget. Då tröjan bara bars under andra plagg var det ingen vits med att ha tryck på tröjan, men framemot 1950-talet började tröjan att bäras som ”eget” plagg och då blev det också allt vanligare med t-shirts som hade tryck på sig. T-tröjan är förmodligen det allra vanligaste plagget som används idag.

Huvtröjor

Samma typ av tröja kan också kallas munktröja, luvtröja, hoodie. Tröjan har långa ärmar och är tillverkad av ett lite tjockare tyg. Det som utmärker den är att den har en luva som går att dra över huvudet. De allra flesta huvtröjar har också en stor ficka mitt fram på magen, fickan är för det mesta gjorde i ett stycke. Dvs. sticker du in händerna i den från varsitt håll så kommer de att mötas, ingen avspärrning i mitten. Från allra första början härstammar huvtröjan faktiskt från medeltidens munkar. De bar ett liknande plagg, lite längre än dagens huvtröja, med luva och stor ficka framtill. I modern tid, 1900- och framåt var det dock på 1930-talet som vår tids huvtröjor började bäras i liten skala. Huvtröjan fick en riktig boom på 1970-talet där hiphop-kulturen tog till sig plagget och gjorde det populärt.

Polotröjor

Detta är en långärmadtröja med ganska tunnt tyg, ofta bomull. Det som utmärker den är dess stora krage, kragen sträcker sig en bra bit upp på halsen och sitter tight. Det finns lite olika versioner av polotröjan, bl.a. en med inte lika hög krage som brukligt – denna kallas halvpolo. Andra är skorstenskrage och turtleneck. Polotröjan började användas på sent 1800-tal. Dock så var tröjan då mycket tjockare och ofta tillverkad i ull, men kragen fanns där. I början var det främst i sportutövning tröjan användes. Senare, in på 1900-talet började den användas som ett mer formellt plagg i andra sammanhang än sport än tidigare och tyget blev tunnare.

Kofta

Började bäras inom militären på 1800-talet. Det Engelska namnet på plagget är Cardigan, vilket det fick efter James Thomas Brudenell  – Earl av området Cardigan. James var härförare i armén. En kofta är en stickad öppen tröja med påsydda fickor. Halsen är v-formad. Under 1920-talet blev plagget populärt bland gemene man.

Jumpertröja

Tröjan är figursydd, har rund hals och finns i både kortärmat och långärmat utförande. Började användas som träningsplagg på tidigt 1900-tal, ca. 1920 blev den vanlig även utanför tränings- och sportsammanhang.

Olle-tröja

Tjock ylletröja gjord för att klara låga temperaturer och dåligt väder. Namnet Olle kommer från Gustaf Adolf Ohlson, kapten vid Jönköpings regemente senare delen av 1800-talet. Gustaf Adolf såg ett behov inom försvaret efter en rejälare tröja som kunde användas istället för jacka. En Olletröja är vanligtvis grå, men andra färger förekommer.