Skjortor

Randig skjorta

Randig skjorta

Skjortor är ett av de plagg som i dess tidiga former har burits längst människans historia. Den började bäras redan under antiken. Dock så skiljde sig den tidiga skjortan väsentligt från de skjortor vi bär idag, men principen var densamma – knäppt överdel med krage. Med tiden blev den mer och mer lik vad vi idag kallar för en skjorta, struken, pressad och med hård krage. Fram till tidigt 1900-tal bars aldrig skjortan som huvudplagg på överkroppen. Den var alltid under en kavaj eller en kostym. Först på 1920-talet började man att visa upp sig i bara skjorta på överkroppen. Det var först då som skjortorna började bli mer formade efter kroppen, tidigare hade de alltid dolts och kunde därför se ut lite hursomhelst under – ofta väldigt breda och pösiga. Skjortor förekommer i oändligt många olika former och modeller allt från jättepösiga och slappa till nästintill exakt formskurna efter bärarens kropp, namn på modellerna kan vara: Classic, Fitted Body, Slimline, Tailored Fit, Extra Slim Fit mm. Dessa namn är benämningar på skjortornas olika passformar. Sedan finns det en hel uppsjö olika varianter på kragar.

Skjortors olika kragar

Barrel(tunna) – En högre krage än normalt. Diagonala knappar på halsen. Knäpps alla knappar påminner utseendet om en tunnas, därav namnet.

Button Down – Kragens snibbar går att fästa med knappar. Knapphuvudena syns på kragens framsida.

Button Under – Kragens snibbar fästs med knappar på skjortans framsida. Knapphuvudena döljs av kragsnibbarna.

Cutaway – En krage speciellt utformad för att ge utrymme till att bära slips till. Den kallas även spread, bold och windsor. På svenska kan den ibland i folkmun bara kallas för bred.

Pin – Kragen är lös från själva skjortan och sätts fast med nålar.

Tab – speciellt framtagen för att framhäva slipsen som bärs till. Vid halsgropen sitten en flik som trycker fram slipsen.

Knäppning på skjortor

Skjortor kan ha olika utseende på själva knäppningen. En del visar upp alla knappar, andra döljer knapparna och en del visar varannan etc. Samma sak gäller för manschetterna(de knappar vid handlederna). Knapparna här sitta rakt, diagonalt, på bredden eller fästas ihop med nålar. Lite finare skjortor och skjortor som bärs till frack och finare högtidskläder saknar i regel fastsydda knappar. Till dessa skjortor bär man speciella manschettknappar som träs igenom hålen på skjortans manschett. Manschett kommer ifrån franskans manchette, som betyder ärm. Manschettknapparna ses som en extra utsmyckning av skjortan och riktigt dyra manschettknappar i guld eller andra fina ädelmetaller är inte ovanliga.

Skjortor kan stoppas ner i byxorna eller bäras helt fritt. Vid mer formella tillfällen och till kostymbyxor ska skjortan i regel alltid vara nerstoppad. Är tillfället lite mer casual och kläderna i övrigt inte är formella kan skjortan bäras ej nerstoppad. Skjortor kan ha bröstfickor på bägge brösten, bara ett av dem eller vara helt utan bröstfickor. De skjortor som har bröstfickor kallas i vissa kretsar för ”ingengörsskjortor” då penna och miniräknare alltid ska kunna bäras med på ingenjörens skjorta.

En nattskjorta är en längre modell av plagget som bärs som pyjamas i sängen. Nattskjortan har knäppning hela vägen ner till knäna, där den vanligtvis slutar. Detta plagg är männens svar på kvinnornas nattlinne, ett plagg som också bärs till sängs men saknar knäppning och krage.