Klänningar

Klänning – plagg som täcker överkropp och del ner på benen, finns i flera olika längder och varianter. Med eller utan armar t.ex. Skiljer sig från kjolen då den även täcker en del upp på överkroppen. Idag är klänningen ett utpräglat damplagg, tidigare har klänningen även ingått i mannens klädsel. Klänningar används idag för det mesta när klädseln ska vara lite mer festlig än bara byxor och valfri överdel. Men det är aldrig fel att piffa till sig med en klänning en vanlig dag på jobbet. Vanliga varianter av klänningar är Aftonklänning, Balklänning, Brudklänning, Dansklänning, Etuiklänning, Flapperklänning, Förklädesklänning, Hängklänning, Hängselklänning, Jumperklänning, Madickenklänning, Pareo, Tältklänning.

Vacker aftonklänning

Vacker aftonklänning

Aftonklänning

En variant av klänningen som ofta är mer elegant och flådigare än en vanlig klänning. Kallas ”evening dress” eller ”evening gown” på engelska. Den är ofta utan axelband och har mer urringning den traditionella klänningen. Används på kvällen vid lugnare festligheter. Kan tas med och bytas om till vid heldagsaktiviteter.

Ljus fin balklänning

Ljus fin balklänning

Balklänning

Kallas ibland för aftontoilette eller frackklänning. På Engelska kan denna typ av klänning kallas för ball gown eller prom gown. Balklänningen är ofta axelbandslös, saknar ärmar och är relativt djupt urringad, jämfört med andra klänningar. För kvinnan är det balklänning som gäller när dresscoden säger högtidsdräkt eller frack.

Etuiklänning och fodralklänning

Är en klänning som saknar krage och är helt rak, inget utstickande så den sitter väldigt tight. Denna typ av klänning har vanligtvis axelband. Börjades användas på 1920-talet.

Flapperklänning eller Charlestonklänning

Är en rakt skuren klänning, rakt skuren och går vanligtvis till knähöjd. Midjan som sitter lågt på klänningen döljs ibland av ett skärp. Var vanlig på 1920-talet.

Förklädesklänning

Klänning som påminner mycket om ett förkläde. Klänningen har raka axelband för bägge axlar, påminner lite om hänglsen. Klänningen är tänkt att bäras med plagg under, topp eller t-shirt.