Kalsonger

Kalsonger utan ben

Kalsonger utan ben

Kalsonger är ett tätt åtsittande plagg för män som används som underbyxor. Kalsonger kan finnas med långa eller korta ben. Ordet vet man har använst i Sverige sedan 1700-talet, men då var det inte den traditionella kalsongen som vi ser den man syftade på. Då var de en modell med mycket längre ben, ofta ända ner till anklarna och därmed lika långa som byxorna man hade på sig över dem. Dessa kalsonger pösiga. Först framemot början på 1900-talet började det dyka upp kalsonger som vi hade känt igen som kalsonger, korta ben och tätt åtsittande i grenen. Det absolut vanligaste materialet i dagens kalsonger är bomull. Det finns flera olika modeller av kalsonger, den kalsongmodell det säljs mest av är boxerkalsongen, eller boxershortsen som är ett vanligare namn för samma kalsong. Många män föredrar att använda kalsonger som täcker lite mer än de gamla hederliga ”kalsipperna” som lämnar lår och ljumskar synliga om inget annat plagg bärs över. Det är främst yngre män som använder sig av de s.k. boxershortsen. Äldre män ses ofta i modeller med kortare ben som är mer utelämnande. Ett par kalsonger kan kosta allt från någon enstaka tia till flera hundra kronor.

Boxerkalsonger

En kalsong med lite längre ben som sträcker sig någon decimeter ner på låret. I överkant slutar denna modell strax över höften. Förekommer både i tight modell och en mer pösig variant.

Hipsterkalsong

Liknar boxerkalsongen men är kortare både i över- och underkant. I överkant slutar de precis vid höften och i underkant är de några centimeter kortare än boxerkalsongen.

Stringkalsonger

En kalsong som saknar tyg för att dölja skinkorna. Ett tygstycke går mellan skinkorna för att binda samman fram- och bakdel.

Y-front

En kalsong med korta ben och grenpartiet bildar ett Y.