Behå – BH – Bysthållare

Behå

Behå

Behån eller BystHållaren som det är en förkortning för började användas i sina tidigaste form redan flera tusen år före kristus födelse. Det finns indicier på att behå:ar började bäras av kvinnor ca. 4500 f. Kr. Det var under antiken i Grekland de bars och det var mycket enklare varianter än vad kvinnor idag bär. Det var snarare en snörning som bands runt bysten för att ge den stadga, axelband har också setts förekomma. Den moderna BHn uppfanns i Frankrike av Herminie Cadollei slutet på 1800-talet. Herminie kallade uppfinning för ”välgöraren”. Välgöraren bestod av två delar, en del som sattes fast under bysten och tjänstgjorde som en korsett och en del på och över brösten som också var fäst vid axelband. I början av 1900-talet började Välgörarens övre del att säljas för sig, då föddes den moderna BHn egentligen. Välgöraren hade inga kupor för brösten, det kom först ett par decenium senare. I början på 1920-talet uppfann Ida Rosenthal och hennes företag Maidenform, som för övrigt fortfarande är aktiva på BH-marknaden, den första behån med kupor för brösten. Det var också Maidenform som uppfann storlekssystemet för behåar.

Axelbandslös-BH

Som namnet antyder så saknar denna modell av behå axelband, behån fästs bara runt kroppen. Denna typ kan också kallas för en bandeau-BH. Från franskan bandeau som betyder band. Används framförallt om man har en klänning eller topp på sig utan axelband, eller om behåns axelband är svåra att dölja. Det finns också modeller med trasparenta axelband.

Underklännings-BH

En variant som är större än en vanlig behå, denna modell har en klänning under sig av varierande längd.

Bygel-BH

Typ av behå med en bygel av ett fast material under brösten som hjälper till att forma bysten och hålla den på plats.

Push-Up-BH

Behå vars syfte är att framhäva bysten, brösten pressas uppåt och inåt med hjälp av byglar under bysten.

Sömlös BH/t-shirt-BH

En behå som är sydd så att sömmarna syns. Bra att använda under tunna plagg där en annan behås sömmar annars kunnat synas genom.

Formpressad BH

BH vars kupor är formpressade, man gör detta för att undvika sömmar. Vilket man vill uppnå av samma orsak som för den sömlösa BHn och T-shirt-BHn.

Gelé-BH

En behå som syftar till att framhäva brösten. I behån ligger det gelé-kuddar som trycker brösten uppåt och formar sig efter bröstens form.

Luft-BH

Fungerar på samma sätt som en gelé-BH men istället för gelékuddar så pressar luftkuddar upp brösten.

Lång BH

En bh som sträcker sig längre än bara över bysten. Sträcker sig neråt och formar även stuss och mage. Vanligtvis utan axelband och kan förekomma med hårda stödskenor vid sidorna.

Minimizer BH

Behåns syfte är att minska bröstens framtoning. Detta görs genom att forma brösten till en lite bredare form och på det sättet branta ner bröstens projektering.

Mjuk BH

Är som namnet säger en mjuk bh, helt utan byglar under brösten. Under brösten sitter istället en resår som hjälper till att hålla brösten i rätt läge.

Bombshell BH

Bhar av denna modell har byglar under brösten och vaddering i kuporna som lyfter upp dem. Det är vanligt att det går att lägga in extra kuddar i kuporna för att framhäva dem än mer.

Spets BH

En bh tillverkad av spets.

Sport-BH

En bysthållare anpassad för att hålla brösten på plats vid hård fysisk aktivitet. Sitter mycket hårdare än en vanlig och ofta tillverkad i material som kan hantera svett väl.

Balconette BH

Används för att trycka upp brösten maximalt så att en hylla eller en liten balkong ska upptså.

Hur mycket av brösten som täcks av kuporna anges i en tabell indelad i fjärdedelar. Kupor som täcker mest betecknas ¾, tre fjärdedelar av brösten innesluts alltså i kupan. Versionen som visar mer kallas 2/4 och den som visar mest ¼.

Storlekar på behåar anges med ett numeriskt mått och ett alfabetiskt mått. Det numeriska anger hur stort måttet runt kroppen är och det alfabetiska hur stor kupan för brösten är.